Spirulina platensis: a zöld erőmű
A spirulina egyes mexikói és afrikai népek hagyományos eledele. Különleges tápértékkel rendelkezik: 62%-ban aminosavakból áll, ezen kívül a világ leggazdagabb B12 vitaminforrása, a béta-karotinok teljes spektrumát tartalmazza, valamint más pigmentanyagokat is. Sejtfala puha, fehérje-cukor összetételű, és más algákkal szemben könnyen emészthető. A spirulina egyike a legalapvetőbb és vitális anyagokban leggazdagabb élelmiszernek. Valójában egyfajta kicsinyke zöld erőmű, melynek tápanyagtartalma lenyűgöző. Ez az oka annak, hogy tudósok és laikusok egyaránt elragadtatással nyilatkoznak róla. Kimagasló tulajdonsága a phycocyanin tartalma, annak is a biológiailag aktív hasznosulása. Ennek az egészséget oly támogató összetevőjének köszönhető, hogy nagyszerű hatással van fertőzések, gyulladások esetén, sőt a rák kialakulásával kapcsolatban is.
Feltételezhető, hogy Latin-Amerika lakói voltak az elsők, akik már évezredekkel ezelőtt a spirulina algát rendszeresen étrendjük alapanyagaként használták. Bizonyított tény, hogy úgy a maják, mint az aztékok, a mai Közép- és Dél-Amerika ősi, fejlett civilizációi, akik a jelenlegi Salvador, Honduras és Mexikó területén éltek, ismerték és tisztelték az algák gyógyító és tápláló tulajdonságait és éltek is vele. Fennmaradt rajzok bizonyítják, hogy a latinok kosárszám halászták az algahabot az olyan szubtrópusi vizek partjainál, mint például a Texco-tó.
A 20. század végén azután olyan tudósok, mint a japán Hiroshi Nakamura és az Egyesült Államok-beli Christopher Hills munkája nyomán a lenyűgöző spirulinával kapcsolatos kutatómunka hatalmas lendületet vett. Ez a munka bebizonyította azt, amit évezredekkel ezelőtt élt őseink ösztönösen tudtak, nevezetesen, hogy a spirulina nem egyszerűen egyike a legjobb minőségű nem állati eredetű fehérjeforrásnak, mely tulajdonsága által a Föld élelmezésének lényeges részét képezhetné. Ezt a szintén nem elhanyagolható tényt is felülmúlja az, hogy a mikroalga számtalan olyan képességgel bír, melyek gyógyítanak, segítenek és támogatják szervezetünket ellenállóképességünk mozgósításában.
Mi mindent tartalmaz a spirulina?
A Föld legősibb növénye. A legtisztább, ásványi anyagokban gazdag vízben, sok napsütést igényelve szaporodik.
Mi mindenre jó a Spirulina?
A spirulinának is vannak különböző fajtái, olyan vízinövények, melyek polioza-tartalma magas, ezáltal a sejtek sugárzás általi károsodása csökkenthető, a csontvelő sejtjeinek a szaporodását fel lehet gyorsítani, a különleges foglalkozást űző emberek szervezetének immunitását fokozni lehet. A spirulina termékek jobb közérzetet biztosítanak.
Magas a spirulina V-linolénsav tartalma is. Ez az anyag elősegíti a prostaglodin képződését, ezért szabályozza a vérnyomást, elősegíti a sejtszaporodást, megelőzi és gyógyítja a különböző gyulladásos folyamatokat, a szívbetegségeket és cukorbetegségeket. Egy tudományos értekezésben japán tudósok azt állították, hogy a súlyos cukorbetegségben szenvedőknél a spirulina 8 heti szedése után a cukorérték az enyhe lefolyású cukorbetegek szintjére csökkent. Az értekezésben azt is leírták, hogy Japánban sokan szednek spirulinát, és 45% -a pácienseknek a szert különböző betegségek ellen szedi, a 25%-a pedig cukorbetegség ellen. A klinikai megfigyelések igazolták: ha a spirulinát gyógyítás céljából veszik be, cukorbetegség ellen, fantasztikusan jó eredményt lehet elérni.
Az enzimek és más spirulina hatóanyagok felgyorsítják a traumák és a bőr anyagcsere gyógyítását, megelőzik a bőr repedezettségét.
100 g spirulina porban 50 mg B-karotin van. Ez az anyag átalakulhat A vitaminná, amely olyan betegségek megelőzésére szolgál, mint pl. a farkasvakság, elősegíti a növekedési és szaporodási folyamatokat. Az A vitamin hiánya a bőr eldurvulásához vezet, recehártya elváltozáshoz és az ajkak kicserepesedéséhez.
A spirulina meghatározott kénsavas cefalopin és glükolipin tartalommal rendelkezik. A szakemberek azt tartják, hogy ezek az anyagok az AIDS leküzdésének hatékony eszközei.
A spirulina csökkenti a koleszterin és a triglicerin szintet, és megelőzi a szívkoszorúér elmeszesedést, lelassítja az öregedést, visszaállítja a cholinesgerasa aktivitását, fenntartja a normális fiziológiai állapotot.
A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban, de egyensúlyban is tartja azokat.
A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott. A spirulina alkalmazása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.
A Spirulina rendkívül széles hatásterülettel rendelkezik:
1. Normalizálja a bélflórát; antibakteriális hatással bír.
2. Csökkenti a vérnyomást.
3. Megelőzi a szabad gyökök megjelenését.
4. Csökkenti a lipid- és koleszterinszintet, helyrehozza a kolineszteráz aktivitását.
5. Erősíti az immunrendszer működését, különösen a makrofágok stimulálása révén, amelyek segítik a hulladékok eltávolítását a szervezetből; antigéneket tartalmaz, amelyek az AIDS ellen küzdenek.
6. Ellenáll a rosszindulatú képződményeknek.
7. Elősegíti a terhesség bekövetkeztét és normális lefolyását. (meddőség)
8. Normalizálja az anyagcserét, többek között a fehérjéét.
9. Segít a szervezet pH-ját lúgossá tenni.
10. Könnyen emészthető vas forrása.
Chlorella vulgaris : a méreganyagok kivezetője
A chlorella hihetetlen méregtelenítő hatásával szerzett hírnevet. Összegyűjti, mobilizálja és kivezeti a nehézfémeket az emberi szervezetből. Erre nem csak a bélrendszerben, hanem a vérkeringésben, sőt a test különféle raktáraiban, például a zsírszövetekben is képes. Ezen felül a chlorella egyedülálló CGF faktorral is rendelkezik, mely anyag laboratóriumi körülmények között képesnek bizonyult tumorok növekedésének megfékezésére.
Stimulálja az ellenanyagok szintéziséért felelős limfociták létrejöttét, melyek a szervezet ellenálló képességét biztosítják a fertőzésekkel szemben.
Segíti a vörösvérsejtek kialakulását, és a probiotikumok szedése melletti táplálék kiegészítésre is alkalmas. A Chlorella a vitaminok gazdag tárháza: magas arányban tartalmazza a B-csoporthoz tartozó vitaminokat, C és E vitaminokat, biológiailag kötött ásványi anyagokat: foszfort, káliumot, magnéziumot, kalciumot (ezek koncentrációja nagyobb, mint a többi szárazföldi növénynél) és nyomelemeket: vasat, mangánt, cinket, rezet, kobaltot (aminosav kelát-kötés). Magas a lúgtartalma, mely segít a testnek fenntartani természetes PH értékét. A magas lúgtartalmú ételek fogyasztása nem csak a testet segít egyensúlyban tartani, de a stressz kezelésére is jótékonyan hat.
Mi mindent tartalmaz a chlorella?
A Chlorella alga:
Lithothamnium calcareum mikroalga: az építőmester
Egy kitűnő, organikus, tejmentes, vegetáriánus kalcium forrás. Ásványi anyagokban gazdag, kristálytiszta vízben fejlődik. Az élő kőalga vörös színű, szárítás után fehérréváltoztatja színét.
34%-ban növényi, organikus, természetes kalciumot tartalmaz, amelynek a szervezetben
való felszívódási mértéke 96%. Gazdag magnéziumban, vasban és sok nyomelemben. A Lithothamnium alga egy optimális kalcium - forrás a csontrendszer, a fogak és a sejtek felépítésében.
HAEMATOCOCCUS Pluvialis - Antioxidáns természeti csoda
A Honolulu-i University of Hawaii kutatói mára közel 170 biológiai aktivitással rendelkező, a tudomány számára szinte kivétel nélkül új összetevőt azonosítottak az általuk vizsgált mikroalgákban.
A Haematococcus pluvialis kékmoszatból kivont karotinoid típusú vegyület természetes antioxidáns, melyet a szóban forgó édesvízi mikroalga rekord mennyiségben képes felhalmozni sejtjeiben
A Chlorella és a Spirulina a speciális recepturának és feldolgozási technológiájának köszönhetően, a következő tünetek esetén bizonyultak hatékonynak, életminőségünk javításában:
Szavazás